Symion Academy

Paard en ruiter als metafoor

Over talent

Het hebben van talent is niet genoeg om daarmee succesvol te kunnen worden. De mate waarin je immers in staat bent dat talent te ontwikkelen en te gebruiken is minstens zo belangrijk.

Dat maakte Leo van der Burg ooit heel aansprekend duidelijk. In zijn boek: ‘Doe waar je goed in bent’ met als subtitel ‘Iedereen deugt, maar waarvoor’, legt hij dat uit aan de hand van de metafoor van het paard en de ruiter.

Paard en ruiter

Daarin staat het paard voor het talent of de talenten en de ruiter voor de motieven en gedrevenheid. Het zadel staat in zijn metafoor voor de gerichtheid. Het zadel vormt de onmisbare afstemming tussen het paard en de ruiter.

Mooi voorbeeld hoe dat aantoonbaar goed werkt zijn Anky van Grunsven en één van haar kampioenspaarden, bijvoorbeeld Bonfire. Je hebt niet veel fantasie nodig om ook als leek te kunnen zien dat Bonfire een zeer getalenteerd paard is. Toch is de juiste ruiter nodig om dat talent, door middel van trainingen en consequent oefenen zo ver te brengen dat er een kampioenskoppel ontstaat. Ik zou een voorbeeld kunnen noemen van een zeer getalenteerd paard waar je niets meer van hoorde nadat die door een niet goed passende ruiter getraind en ontwikkeld werd.

Ambitie en gedrevenheid

Als de ruiter geen ambities heeft, of diens ambities niet weet af te stemmen op de mogelijkheden en tempo van het paard, dan zou het talent niet tot wasdom komen. Maar ook niet als de ruiter ambitieuzer zou zijn dan het paard aankan.

Wat betekent dat voor ons mensen

De metafoor maakt duidelijk dat talentonwikkeling als mens best lastig kan zijn, omdat we tegelijk de spreekwoordelijke paard én ruiter zijn. De ruiter in ons moet dan over voldoende zelf-reflecterend vermogen en gevoel voor realisme beschikken om zijn of haar talenten niet te overschatten. Ook moeten we niet geringschattend zijn over de tijd die het kost om heel consequent te oefenen om een talent tot wasdom te brengen. Johan Cruijff beweert in zijn boek ‘Mijn verhaal’ dat dat maar liefst 10.000 uur kost. Ga er maar aanstaan.

Wat kan ons helpen bij talentontwikkeling

Het helpt dan als we daarbij worden bijgestaan door een spreekwoordelijke ruiter: Iemand die jou goed kent en je eerlijk en respectvol de spiegel voorhoudt. Niet om je onderuit te halen maar juist om je heel realistisch te helpen jouw talenten te ontwikkelen en te benutten. Dat kan iemand in jouw directe nabijheid zijn, bijvoorbeeld een goede collega, of een leidinggevende. Toch hebben die soms ook een oordeel gevormd die voor jouw talentontwikkeling contra-productief kan zijn. Dat kan lastig zijn.

Symion biedt daarvoor professionele begeleiding via neutrale coaches, die met behulp van verschillende assessment methodes jou kunnen helpen in kaart te brengen over welke talenten en gedrevenheid je beschikt. Om jou en je leidinggevende te helpen om ‘de ruiter’ in jou te helpen bij het maken van het plan om ‘jouw paard’ tot wasdom te brengen. Dat is ook de hoofdreden dat we in onze leerprogramma’s adviseren om coaching en coaching on the job te combineren met e-learning en daadwerkelijke ontmoetingen. Hierbij kan natuurlijk ook jouw leidinggevende betrokken worden.